keskiviikko 7. joulukuuta 2011

8.12
Joulukalenterin kahdeksannen luukun takaa paljastuu sytykeruusut.

Näitä kananmunakennoista ja kynttilän jämistä tehtyjä ruusuja olen ihaillut useammassa blogissa ja viimein pääsin itse kokeilemaan niiden tekoa. Ruusut ovat kiva pieni lahjaidea mm. mökille, tupaantuliaislahjaksi jne. Ne toimivat todella hyvin takan sytykkeenä.

Ohje syttyruusuihin:

Aloita tekemällä ruusuaihiot kananmunakennosta. Irrota ensin kuppiosa (se missä kananmunaa pidetään). Revi sitten kennon kannesta mahdollisimman pitkiä suikale, kierrä se tiukalle rullalle ja asettele kupin sisään. Voit täydentää ruusua vielä pienillä terälehdillä. Ruusun tulee olla niin tiivis, että se pysyy kasassa kun sen kääntää ylösalaisin. Nämä oli paljon nopeampi tehdä kuin kuvittelin.

Sulata kynttilän jämät varovasti kattilassa vesihauteessa tai laita kattila puolilleen vettä ja kynttilät suoraan kattilaan. Minä sulatin steariinin vesihauteessa metalliastiassa, koska en halunnut uhrata kattilaani tähän käyttöön.

Steariinin syttymispiste on aika alhainen, joten on syytä olla varovainen. Mulla oli iso kattilankansi käden ulottuvilla siltä varalta, että liemi ois leimahtanut.

Dippaa ruusut steariinissä. Voit käyttää upottamisessa apuna esimerkiksi pihtejä tai pitkiä grillitikkuja. Anna ruusujen hieman kuivahtaa ja kasta ne vielä pari kertaa steariinissä. Kuivata ruusut, pakkaa kauniiseen rasiaan ja anna lahjaksi.

Ruusun väriin vaikuttaa kananmunakennon väri sekä tietysti kynttilöiden väri. Parhaita on läpivärjätyt kynttilät, niistä tulee enemmän väriä! Mulla oli vain yksi punainen pätkä ja loput valkoisia, sillä näistä tuli näin harmaita.

Niin ja lopuksi vielä huomautus, että steariiniä ei saa kaataa viemäriin! Se jähmettyy ja tukkii viemärit. Anna sen kovettua kattilassa ja heitä roskiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti