lauantai 29. elokuuta 2009

Suklainen pääkallokakku




Kummipoikamme 4-vee juhlii tänään synttäreitään ja toiveena oli pääkallo teema. Tässä kakussa on 4 munan sokerikakkupohja, kostutus noin 2 dl maitoa. Täytteeksi toivottiin hilloa sekä vaniljavaahtoa. Hilloa paransin valutetuilla pakastemansikoilla ja soseutin hillon & mansikat. Lopuksi vielä paseerasin sen jotta ikävän tuntuiset marjojen siemenet saatiin pois. Kakun päälle tein suklaaganachen, joka jostain syystä ei tahtonutkaan pysyä kakun päällä, vaikka jäähdytin sitä kauan ja kakun päälle kaataessa se näytti hyvän paksuiselle. Sitten täytyi ottaa käyttöön suunnitelma B. Eli rouhin kakun pinnalle maito-ja tummaasuklaata. Ihan kivan näköinen siitä tuli kyllä noinkin. Pääkallo on vaahtokarkkitaikinaa ja koristeina on myös Halvan salmiakkia. Pursotukset Flora vispiä.  


lauantai 22. elokuuta 2009

Laktoositon täytekakku 30-vuotis juhliin


 
Sonneja kasvattavalle maatilan isännälle lähti tänään tällainen synttärikakku.


Sonnien alta löytyy 6 munan sokerikakkupohja, joka on kostutettu laktoosittomalla maidolla. Täytteenä laktoositon kermavaahto, jota maustoin vaniljasokerilla sekä tomusokeroituja tuoreita mansikoita. Kuva on maalattu vaahtokarkkitaikinalle tomu-ja pastavärein. Kukat on myös vaahtokarkkitaikinaa. Pursotukset laktoositonta kermavaahtoa. 
Iltasin on jo niin pimeää, että kuvien värit väärsityy. Tämäkin kerma näyttää vihertävälle vaikka on täysin valkoinen laktoositon kerma.

Onnittelut juhlakalulle, toivottavasti kakut olivat mieleiset!

Laktoositon tissikakku 30-vuotis juhliin




Torsona kakussa 6 munan kakkupohja. Tissit on rakennettu erillisestä 3 munan kakkupohjasta, josta leikkelin eri kokoisia ympyröitä kerroksittain. Kostutus laktoositonta maitoa. Täytteenä laktoositon vaniljalla maustettu kermavaahto sekä tuoreita mansikoita, joihin lisäsin tomusokeria (Marjat päästävät sen jälkeen aika paljon nestettä, joten ne on syytä valuttaa!). Kakun pinnassa on laktoositon voikreemi.  
Iho ja korsetti on marsipaania. Mustat osat tein Alku lakritsista ja kaulakoru on hopean värisistä sokerihelmistä. Nänneinä toimi sienen muotoiset vaahtokarkit. 

Pieniä muhkuja näytti jääneen tisseihin, mut ei onneksi mitään suurempia epätasaisuuksia. Menee vielä harjoittelun piikkiin :)


Huvitti, kun kokeilin laittaa kupua kunnolla kiinni. Tissit oli sen verta korkeat, että nännit liimautu kanteen kiinni Nauru

Tässä vielä ohje voikreemiin:

250 g (laktoositonta) voita


500 g tomusokeria

125 ml (laktoositonta) maitoa


1 tl vaniljasokeria
 Ota voi ajoissa pehmenemään huoneenlämpöön. Lisää pehmeään voihin vuorotellen siivilöityä tomusokeria ja maitoa (ettei pöllyä). Lisää vaniljasokeri. Kun kreemi näyttää sopivan notkealta, voit kuorruttaa sillä kakun. Aina ei tarvitse käyttää koko sokerimäärää! Tämän ohjeen löysin Kaurislapselta.

sunnuntai 21. kesäkuuta 2009

Valkosuklaalatte




2 annosta:

2½ dl rasvatonta maitoa

70 g valkosuklaata
½ dl espressoa (tai vahvaa kahvia)

(tilkka konjakkia)



Kiehauta 2 dl maitoa. Ota kattila liedeltä ja sulata siihen valkosuklaa. Lisää kahvi ja halutessasi tilkka konjakkia. Vaahdota ½ dl rasvatonta maitoa. Kaada juoma laseihin ja valuta maitovaahto pinnalle. Koristele halutessasi esim. kaakaolla.

Tämän ohjeen bongasin jotain vanhaa ruokalehteä selatessani ja pakkohan sitä oli kokeilla. Oli kyllä hyvää! Valkosuklaa tekee tästä aika makean, joten tällä vois korvata vaikka jälkkärin.

keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

Ylioppilasjuhlat




Sain kunnian olla apuna työkaverini tyttären ylioppilasjuhlissa, ruoanlaitossa.Tarjolla oli varhaisperunoita, paistettua lohta & tzatsikia, kana caesarsalaattia, feta-melonisalaattia, munavoita & itsetehtyjä karjalanpiirakoita, tuoreita sämpylöitä sekä sieni-kinkkupiirakkaa. Kahvipöydässä tarjolla oli juustokakkua, kinuskikakkua sekä ylioppilas pikkuleipiä.

Minä tein juhliin kinuskikakut, salaatit ja tzatsikin. Itse juhlissa huolehdin ruokien täyttämisestä pöytään sekä keitin perunoita ja paistoin lohta sitä mukaa, kun vieraita tuli. Sää oli aivan mahtava, +27 astetta ja aurinko paistoi koko päivän.



Tein kolme kinuskikakkua sekä yhden kakkupohjan varalle seuraavana päivänä tulevia vieraita varten. Kakkujen välissä oli vaniljalla maustettu vaahdotettu vispikerma sekä mansikkahilloa, jonka sekaan soseutin reilusti mansikoita sekä vadelmia. Lopuksi vielä paseerasin marja-hilloseoksen, jotta sain siemenet pois. Päälle keitin tutulla ohjeella kinuskin. Pursotukset on Knorr-vispiä, joka oli minulle aivan uusi tuttavuus. Ihan hyvä, jämäkkä vaahto siitä tuli.



Koristeeksi kakkujen päälle tuli punainen ruusu sekä ylioppilaslakki. Koristeet laitettiin kakkujen päälle juuri ennen tarjoilua, siksi minulla ei ole niistä kuvia :( Olisi ollut kiva laittaa tänne kuvia muistakin tarjottavista, mutta kameraa en tietenkään muistanut ottaa juhliin mukaan! 

keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Turkinpippuri-suklaajuustokakku




Tämä kakku matkasi poikakaverini työpaikalle. Heillä on ollut todella reipas työssäoppija, joka on nyt viimeistä viikkoa töissä. Työkaverit halusivat tarjota hänelle kakkua kiitoksena hyvin menneestä harjoittelusta. Minulle annettiin melko vapaat kädet kakun suhteen. Halusin kokeilla jotain uutta, ja koska työssäoppija pitää salmiakista/lakritsista pääsin viimein testaamaan tätä kakkua. Olen itse hulluna salmiakkiin, joten tätä ei ollut mitenkään vastenmielistä tehdä Kieli ulkona 

Pohja:
  • 1 pkt (175g) kaurakeksejä
  • n. 85 g voita sulatettuna
Täyte:
  • 1 pss Turkinpippurirouhetta

  • 200g tuorejuustoa

  • hieman vaniljasokeria

  • 5 dl Flora vispiä

  • 5 liivatetta

  • 200 g tummaa suklaata

Murskaa keksit ja sekoita ne voisulaan. Taputtele keksi-voiseos kevyesti irtopohjavuoan pohjalle, jossa on leivinpaperi.

Valmista täyte. Laita puolet turkinpippurirouheesta likoamaan noin 1 dl lämmintä vettä. Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa Flora vispi pehmeäksi vaahdoksi ja laita hetkeksi kylmään. Sulata tumma suklaa, anna jäähtyä hetki ja sekoita se tuorejuuston sekä vaniljasokerin sekaan. Lisää massaan loput turkinpippurirouheesta. Kuumenna vesi, jossa turkinpippurit olivat ja sulata liivatteet siihen. Anna jäähtyä hetki ja kaada liivate ohuena nauhana koko ajan sekoittaen massan joukkoon. Lisää lopuksi Flora vispi vaahto. Kaada täyte irtopohjavuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Koristele haluamallasi tavalla ja herkuttele.

Ohjeen bongasin Pienen kakkupuodin blogista.





Pähkäilin illalla kuinka kakun aamulla koristelisin. Niimpä tein muutaman testin. Piirsin leivinpaperille irtopohjavuoan kokoisen ympyrän ja kokeilin sen päälle erilaisia kuvioita karkeista. Koristeena käytin Turkinpippuri salmiakkisekoitus karkkeja sekä Halvan pieniä vinoneliöitä.



perjantai 22. toukokuuta 2009

Tikru maalaus




Minua pyydettiin maalaamaan Nalle Puhista tuttu Tikru pienen pojan synttärikakkuun. Kuva on jälleen maalattu vaahtokarkkitaikinalle Wiltonin pastaväreillä.



Teksti lähikuvassa. Vaahtistaikinalle tehty tämäkin.